Bouwen: checklist voorlopige oplevering

Wat is een voorlopige oplevering?

Binnenkort is het voorlopige oplevering van uw nieuwbouw woning. Een spannend moment waar u (lang) naar heeft uitgekeken. Maar wat houdt een dit nu allemaal juist in? Hier alvast meer info en een checklist!

De voorlopige oplevering is een contractueel erg belangrijk moment. Alle partijen beschouwen de werken als beëindigd en uitgevoerd conform lastenboek / contract. Met andere woorden: het markeert het einde van de werf en bewijst dat de aannemer zijn verplichtingen is nagekomen.

Met de voorlopige aanvaarding gaat de koper akkoord met de voltooide werken, uitgezonderd de opmerkingen geformuleerd op een opleveringsverslag. Alle zichtbare gebreken moeten hier worden genoteerd in een eindige lijst. Vervolgens wordt dit verslag ondertekend door alle partijen. De aannemer is verantwoordelijk voor het herstellen / oplossen van de punten die werden genoteerd bij voorlopige oplevering. De termijn van de tienjarige aansprakelijkheid start vanaf het moment van voorlopige oplevering.

Wat is een definitieve oplevering?

Verborgen gebreken komen pas na verloop van tijd aan het licht door het gebruik van de woning. Daarom gebeurt de oplevering in twee fases om de eindkant te beschermen (wet Breyne). De definitieve oplevering zal plaats vinden ten vroegste een jaar na de voorlopige oplervering. Het weigeren van de oplevering moet u motiveren in een aangetekende brief aan de verkoper of aannemer.

Tips voorlopige oplevering

  1. Een goede relatie met de aannemer of bouwfirma is belangrijk; net als een nauwe betrokkenheid van de bouwheer met het bouwproces. Probeer samen met de werfleider en interieurarchitect enkele werfbezoeken in te plannen. Controleer bijvoorbeeld of de elektriciteit conform plan is uitgevoerd tijdens een werfbezoek technieken (voor de pleisterwerken). Als er dan vergissingen zijn gebeurd, kunnen deze makkelijk worden rechtgezet zonder dat er chape of pleisterwerk moet worden weggekapt. Zo kan je je tijdens de oplevering concentreren op belangrijkere zaken, dan het controleren van elk lichtpunt of stopcontact.
  2. Laat je bijstaan door een specialist of iemand met ervaring . Samen zien jullie meer en met wat extra technische kennis zien jullie zaken waar jij alleen niet gedacht had. Meer info nodig? Aarzel niet om contact op te nemen.
  3. Download deze checklist voor voorlopige oplevering. Twijfel je bij bepaalde zaken? Bekijk dan de norm van het wtcb. Soms is dit in het voordeel van de klant, soms in het voordeel van de aannemer. Dus ik gebruik gewoon mijn gezond verstand ;)

© 2020 D Design Blog, Photography by Droika Engelen

There are 2 comments

  1. Ben Bening

    Wij hebben nieuwbouw gekocht en zijn op zoek na specialist die met ons mee kijkt tijdens de verlopige oplevering. Iemand met verstand van zaken en die niet alleen maar blij enthousiast kijkt zoals ons maar juist kritisch en fair. Kennen jullie zo iemand regelen hoeveel kost dat? En kan dat op 6 september om 9.00. Alvast bedankt

Post Your Thoughts