Woontrend: het mag wat gezelliger in 2021

Wat mag u van 2021 verwachten ? Lees het volgende artikel of beluister de podcast en ontdek de bouw- en woontrends van dit jaar !

1. COMPACTER EN EFFICIËNTER BOUWEN DOOR STRENGE REGELS

“In 2021 zijn de EPB-regels veel strenger geworden waardoor bouwen complexer en ook duurder is geworden. Particulieren doen dan ook steeds vaker een beroep op professionals om hen bij te staan. De E-norm verplicht (ver)bouwers om duurzame technieken als een warmtepomp of groendak te voorzien. De S-norm heeft dan weer een belangrijke invloed op de architectuur. Zo wordt een volledig gevel uit glas beboet, en wordt compact bouwen aangemoedigd. Anderzijds biedt het verlaagd btw-tarief van 6% voor de afbraak van gebouwen en de heropbouw van woningen voor jonge koppels extra opportuniteiten.”

2. MEER DAN OOIT ‘HOME IS WHERE THE HEART IS’

“Er wordt veel geïnvesteerd in het interieur en de afwerking ervan. Het comfort is daarbij belangrijk. Zie het als een ‘staycation’: de vakantie in huis brengen. Denk daarbij aan de sfeer van Ibiza: zachte, natuurlijke kleuren en houten franjes. Het mag terug wat gezelligheid uitstralen. Ook de ‘koop-lokaal-trend’ zet zich voort in 2021. We investeren in duurzame stuks. Namelijk in timeless basics in natuurlijke en beige kleuren die rust uitstralen, afgewisseld met seizoensgebonden accessoires die meer kleur hebben. Buiten zien we dan weer dat zwembaden een booming business zijn, van plonsbadjes tot high-end infinity pools. Ook regendouches voor buiten zijn in trek, en er wordt ook bijzonder veel geïnvesteerd in buitenmeubelen.”

3. SMART WONEN

“Vroeger was domotica voor de happy few, nu zijn er basispakketten, te bedienen vanop je smartphone. Wie niet wil investeren in domotica, heeft ook nog andere opties. Denk aan slimme lampen of toestellen. Onlangs nog zag ik een ijskast met slimme technologie. Als u in de winkel staat, kunt u via een camera kijken wat er in uw ijskast staat.”

De ‘koop-lokaal-trend’ zet zich voort in 2021. We investeren in timeless basics in natuurlijke en beige kleuren die rust uitstralen, afgewisseld met seizoensgebonden accessoires die meer kleur hebben

4. WONEN IN DUURZAME SCHOONHEID

“De integratie van licht en natuur in de woning is zeer belangrijk geworden. Door gebruik te maken van minimal windows, met onzichtbare profielen, kan er een naadloze overgang tussen binnen en buiten worden bekomen. Ook bij renovatieprojecten heeft de natuur een belangrijke waarde. Verticale tuinen en patio’s maken een opmars.”

5. GEZONDE GEBOUWEN

“Door de coronacrisis zijn we ons bewust van onze gezondheid en dat vertaalt zich ook naar de vraag om een gezonder binnenklimaat. De luchtbevochtiger, die vochtige lucht in de woning blaast en de vochtigheid opdrijft tot de ideale waarde van 60%, is hierbij zeer interessant. Een ionisator is ook een leuke feature, die verspreidt geladen ionen in de lucht die geuren, virussen en fijn stof neutraliseren.”

Beluister de volledige podcast met woontrends van Droika Engelen op het platform Mediadagen bouwen en wonen via www.mediadagen-uprbrussels.com.

© Artikel woontrends 2021 van PMG decoratie

There is one comment

Post Your Thoughts