Visit Brabant: Design Pop-up Route

Vorig weekend ben ik uitgenodigd door Visit Brabant om deel te nemen aan de Pop-up Design fietsroute. Een initiatief om Brabant, Nederland, op design en cultureel vlak wat meer in de kijker te zetten. Als gast nam ik mijn nicht, Julie, mee om samen wat van de Brabantse cultuur op te snuiven. We mochten twee dagen enkele steden en dorpen bezoeken op de fiets en ondertussen hielden we halt bij inspirerende plekken waar het bruist van creativiteit.

DAG 1: ’s-Hertogenbosch – Heusden

We werden zaterdagmorgen ontvangen in het WerkWarenHuis te ’s-Hertogenbosch met een kopje thee, een leuke gepersonaliseerde canvaszak en een ‘Bossche bol’, handig om er nadien terug af te fietsen. In het Werkwarenhuis kregen we een rondleiding van “Social label”. Social label biedt via designproducten mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een podium en uitdagend werk. Samen met toonaangevende ontwerpers en werkplaatsen uit heel Nederland werken ze aan een sociaal duurzame designcollectie. Mensen die normaal gezien niet zo makkelijk deze kans krijgen, kunnen dat nu wel dankzij Social label. Om het een vrolijke toets te geven en omdat renovatie niet noodzakelijk duur hoeft te zijn, werd het hele pand in de -letterlijk- roze verf gezet.


22 km fietsen later kwamen we aan in de gezellige vestingstad Heusden voor ‘Handmade in Heusden’, waar de vele ateliers en galerieën hun deuren open zetten. We zagen o.a. een parfum- en kaarsenmaker aan het werk, maar wat ons vooral bijbleef was het bezoekje aan Galerie Lilja Zakirova met prachtige werken van moderne fotografie. Let vooral op het contrast tussen de mooie witte ruimte en het donkerroze, hoge plafond.

Op onze fietsroute van Heusden terug richting Den Bosch, hielden we een korte stop op de prachtige Paleisbrug, één van de mooiere fietsersbruggen van de Benelux. De 250m lange brug is bedekt met planten, bomen, bankjes en verlichting, allemaal geïntegreerd in gevouwen roestkleurige Cortenstaal. Na deze lichtjes uitputtende fietstocht kregen we een heerlijke BBQ aangeboden in het WerkWarenHuis. De overnachting vond plaats in het hotel ‘De Soete Moeder’, een voormalig klooster dat mooi gerestaureerd werd. Ons is vooral het heerlijke ontbijt in de voormalige kapel bijgebleven.

DAG 2: Tilburg – Oisterwijk

De tweede dag begonnen we met een nieuwe flinke fietstocht van 15 km, van Tilburg tot Oisterwijk. Ook daar sprak de lunch van Moor: Wine & Dining ons weer tot de verbeelding.

Na de middag fietsten we letterlijk tot in de voormalige Koninklijke leerfabriek, de KVL, voor de Sundaymorning@ekwc. Het Europees Keramisch Werkcentrum is ’s werelds meest bekende kennis- en ontwikkelcentrum voor keramiek. Jaarlijks ontvangt het centrum ongeveer 60 kunstenaars, ontwerpers en architecten van over de hele wereld, die samen experimenteren met nieuwe afwerkingstechnieken zoals 3D-printing, glazuur, baktechnieken …

We eindigden onze fietstrip in het TextielMuseum in Tilburg, waar het accent vooral lag op de verschillende technieken om textiel te verwerken, zoals in het TextielLab.

Een gemeend bedankje aan Laura, Nathalie en Mirja van Visit Brabant om de design fietsroute in goede banen te leiden en ons een aangenaam weekend te bezorgen. Daarnaast ook een bedankje aan Ellen Brouwers, een beeldend kunstenares en vormgeefster die ons alles wat haar Oisterwijk te bieden had op een boeiende manier liet zien. Bedankt Julie om een weekend met mij te willen doorbrengen, het waren 70 lange kilometers ;)

Brabant is een geweldig creatieve regio die zeker de moeite waart is. Misschien een volgende uitstap naar Breda? Eliane Roest schreef een super leuke blogpost over Breda: een stad vol design en street art.

© 2017 D Design Blog, Photography by Droika Engelen

Post Your Thoughts