Duurzaam renoveren

Duurzaam renoveren: enkele praktische tips

Als interieurarchitect is mijn passie altijd geweest om huizen te transformeren in adembenemende en functionele ruimtes. Maar wat als ik je vertel dat er nog een laag dieper gaat? Wat als ik je kan laten zien hoe je niet alleen een prachtig interieur kunt creëren, maar ook een duurzame toekomst voor je huis en het milieu? Ik ben Droika Engelen en ik wil je graag meenemen op een reis naar duurzaam renoveren in België - een reis waarin we de wisselvallige weersomstandigheden en de stijgende energiekosten omarmen en transformeren tot kansen voor positieve verandering

Stap 1: De Fundamenten van energie-efficiëntie

Een duurzame transformatie begint met het optimaliseren van de energie-efficiëntie van je huis. Het is niet alleen een slimme keuze voor het milieu, maar het zal ook je energierekeningen aanzienlijk
verlagen. Waar te beginnen? Een grondige energieaudit onthult de zwakke punten en waardevolle kansen. Het is als het ontdekken van een schatkaart voor een
groenere toekomst.

Oude ramen en deuren die warmte lekken, kunnen worden vervangen door isolerende varianten. Het resultaat? Minder warmteverlies en meer comfort, ongeacht het weer buiten. Vergeet niet het dak - dakisolatie is essentieel om kostbare warmte binnen tehouden, waar het hoort. En wat dacht je van je verwarmings- en koelsystemen?
Een upgrade naar energiezuinige modellen betekent niet alleen lagere energiekosten, maar ook een gezonder binnenklimaat. Ik geloof dat comfort en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan

Stap 2: Zonnestralen omarmen in België

Je zou kunnen denken dat zonne-energie in België een tegenstrijdigheid is, gezien onze bekende wisselvallige weerpatronen. Maar laten we de feiten onder ogen zien: zelfs op bewolkte dagen schijnt de zon. En dat betekent dat je zonnepanelen op je dak kunt installeren om hernieuwbare energie op te wekken en je ecologische voetafdruk te verkleinen. De Belgische overheid biedt subsidies en belastingvoordelen aan om deze overstap nog aantrekkelijker te maken. Dus waarom niet profiteren van de zonnestralen, zelfs als ze niet altijd zichtbaar zijn? Het is een keuze voor duurzaamheid en slimme financiën.

Energie-efficiënte verlichting: Gebruik LED-lampen die minder energie verbruiken en langer meegaan. Overweeg ook het gebruik van daglicht en zonwering om het energieverbruik te verminderen

Stap 3: Regenwater als Bondgenoot

In België regent het vaak, en dat biedt kansen. Door een regenwatertank te installeren, kun je het regenwater opvangen en gebruiken voor je tuin en huishoudelijke behoeften zoals te toiletten of wasmachines. Zo verminder je niet alleen het verbruik van kostbaar leidingwater, maar help je ook bij het voorkomen van wateroverlast. Het is een kleine stap met een grote impact.

Stap 4: Natuurlijke Materialen

Bij duurzame renovaties gaat het niet alleen om energie-efficiëntie, maar ook om de keuze van materialen. Denk aan duurzaam geproduceerd hout, gerecyclede materialen en verf op waterbasis. Duurzaamheid is in high end interieurs niet meer weg te denken. Deze keuzes geven niet alleen een unieke uitstraling aan je interieur, maar verminderen ook je impact op het milieu. Het is een kans om schoonheid en verantwoordelijkheid samen te laten komen.

Hout is een veelgebruikt bouwmateriaal, maar het komt vaak uit niet-duurzame bronnen die leiden tot ontbossing. Kies in plaats daarvan voor duurzaam geproduceerd hout dat afkomstig is uit goed beheerde bossen (bij voorkeur uit europa zodat de ecologische voetafdruk klein blijft). Dit draagt bij aan het behoud van biodiversiteit en gezonde ecosystemen.

Ook voor stoffen is het ecologische aspect van groot belang. Bijvoorbeeld, voor gordijnen en kussens kies ik vaak voor 100% linnen, dat vooraf is gewassen en op een natuurlijke manier is gekleurd. Dus geen schadelijke kleurtechnieken waarvan het afvalwater in de zee terecht komt. Aansluitend heb ik ook een collectie zijdezachte, luxueuze tapijten die niet alleen duurzaam zijn, maar ook het leven in de zee helpen behouden, omdat ze gemaakt zijn van gerecycled oceaanafval. Het resultaat is een hoogwaardige vloerkledencollectie die zowel moderne als klassieke interieurs siert, met een focus op luxe, comfort en duurzaamheid.

Hergebruik en upcycling: Geef bestaande meubels en accessoires een nieuw leven door ze op te knappen of te herstellen. Niet zo handig? Geen nood, ik ook niet. Maar ik heb wel een enorme passie voor vintage & design. Door te kiezen voor vintage of tweedehands items draag je bij aan een circulaire economie.

Stap 5: Groen in de Tuin

Laten we de buitenruimte niet vergeten! Door inheemse planten te kiezen die weinig water en onderhoud nodig hebben, kun je je tuin groener en duurzamer maken. Voeg daar een composthoop aan toe en je zet organisch afval om in voedzame compost voor je planten. Het is een manier om de natuur te koesteren en te respecteren.

Maar het inrichten van je tuin, hoe begin je eraan? Belangrijk bij de keuze van je planten is dat je rekening houdt met de vier seizoenen. Je wilt uiteraard een tuin die het hele jaar door prachtig is. Ons plan hebben we volledig uitgewerkt met aandacht voor de bloeitijd van elke soort. Het kleurenpalet is zorgvuldig samengesteld, met afwisselende hoge grassen en witte en roze/rode tinten. Maar niet alleen kleur en bloeiperiode zijn van belang; onze focus lag voornamelijk op biodiversiteit. Onze plantkeuzes hebben een enorme aantrekkingskracht op bijen en vlinders, waardoor onze tuin deze zomer bruisde van leven. Bovendien plantten we vier bomen aan om natuurlijke schaduwplekken te creëren, waardoor ons kleurenpalet en onze tuin het hele jaar door blijvend aantrekkelijk zijn.

Met deze praktische gids kun je een duurzame revolutie in je huis teweegbrengen. Laten we samen de ecologische voetafdruk verkleinen en tegelijkertijd genieten van comfort, schoonheid en besparingen op de lange termijn. Laten we van jouw huis een levend bewijs maken van een stralende groene toekomst! Hulp nodig bij een energetische verbouwing of bij de opmaak van een tuinplan? Wij helpen je graag verder.

Hulp nodig?

Sta je te popelen om aan de slag te gaan met duurzame renovaties, maar weet je niet waar te beginnen? Aarzel niet om contact met mij op te nemen - Droika Engelen.

Samen met mijn deskundige team sta ik klaar om je te begeleiden bij jouw groene renovatieproject en je te voorzien van professioneel advies. Laten we samen een duurzame droom realiseren!

Duurzaam renoveren
Laatste post
LUXAFLEX - Raamdecoratie
Zoektocht naar je droomwoning
INTERIEURTRENDS 2023